بگو مگو در افسردگی و اضطراب

آیا شما بیش از حد نگران و غمگین می باشید؟ خبر خوب! شما می توانید بر این مشکلات غلبه کنید.از این کتاب به عنوان مکملی برای مشاوره استفاده نماِئید. برای تسهیل به برگه ها مراجعه و از اولین مطلب شروع به خواندن کنید. نتیجه را با انجام تمرینات خواهید گرفت.

بگو مگو در افسردگی و اضطراب

آیا شما بیش از حد نگران و غمگین می باشید؟ خبر خوب! شما می توانید بر این مشکلات غلبه کنید.از این کتاب به عنوان مکملی برای مشاوره استفاده نماِئید. برای تسهیل به برگه ها مراجعه و از اولین مطلب شروع به خواندن کنید. نتیجه را با انجام تمرینات خواهید گرفت.

بخش ششم: نگاهی فراتر از اضطراب و افسردگی- افسردگی بعد از زایمان

بخش ششم: نگاهی فراتر از اضطراب و افسردگی

عود به بازگشت و ظهور مجدد علائم یا نشانه‌های بیماری، پس از فروکش، گفته می‌شود. برای مثال ام‌اس یا مالاریا اغلب اوج فعالیت و گاهی بازه زمانی طولانی‌ای از دوره نهفتگی همراه با عود بروز می‌دهند.


پس از اینکه مردم بر اضطراب و افسردگی خود غلبه کردند، طبیعتا ترجیح می دهند به زندگی خود ادامه دهند که گویی هرگز مشکلی نداشته اند. متأسفانه، مانند آنفولانزا، شما می توانید بیش از یک بار به افسردگی یا اضطراب مبتلا شوید. فصل 17 تشریح می کند که چگونه برای هر گونه شکست در شرایط متفاوت آماده شوید، و فصل 18 به شما کمک می کند عادت های مثبتی ایجاد نمایید که منجر به زندگی شادتر و معنادارتر شود.


آنچه که سوین از دنیای روان برداشت کرده (افسردگی بعد از زایمان)

وقتی یک مادر باردار، کودک خود را به‌دنیا می‌آورد، تصور همه بر این است که باید شادترین لحظات زندگی را تجربه کند؛ اما گاهی اوقات اینگونه نیست و همه چیز خوب پیش نمی‌رود! ممکن است مادر به‌دلیل همه این مسئولیت‌های جدید، احساس ترس و خستگی کند. حتی در شرایطی ممکن است بـه جـای حـس عشـق نسـب بــه کــودک خــود، حــس نفرت داشته باشد. این مشکل دقیقاً همان چیزی است که به آن، افسردگی بعد از زایمان می‌گویند. افسردگی بعد از زایمان، نوعی افسردگی است که مادر ممکن است چند هفته، چند ماه یا حتی یک سال پس از تولد کودک خود تجربه کند. علائم از همان دوران بارداری شروع می‌شود. به محض مشاهده علائم افسردگی باید روش‌های درمان آن شروع شود، چرا که در صورت عدم توجه به آن، ممکن است تا ماه‌ها و حتی سال‌ها طول بکشد. همچنین هرچه این دوران طولانی‌تر شود، احتمال بهبود مادر هم کمتر می‌شود! حتی در برخی شرایط ممکن است فرد دست به خودکشی بزند.

علائم : احساس غم و اندوه، نوسانات خلقی شدید، کناره‌گیری از جامعه، مشکل در برقراری ارتباط با کودک خود، تغییر در اشتها، احساس درماندگی و ناامیدی، ازدست‌دادن علاقه نسبت به چیزهایی که شخص قبلا از آنها لذت می‌برد، احساس بی‌کفایتی یا بی‌ارزشی، اضطراب و حملات پانیک، فکرکردن در مورد صدمه زدن به خود یا کودک، افکار خودکشی.

برخی خانم‌ها ممکن است بعد از زایمان یا در زمان بارداری دچار افسردگی شوند.

_________________________________________________________

فهرست مقدمه این کتاب

--------------

همه مطالب:

نظرات 1 + ارسال نظر
روانشناسی یکشنبه 2 اردیبهشت‌ماه سال 1403 ساعت 08:14 ب.ظ

گفتار درمانی چه مزایایی دارد؟ (مطلب ارسالی )
گفتار درمانی چیست؟

گفتار درمانی یکی از شاخه های توانبخشی به شمار می رود. این روش درمانی در واقع اختلالات مرتبط با گفتار و زبان را آسیب شناسی می کند. در گفتار درمانی به منظور بهبود وضعیت گفتار و زبان فرد از تکنیک های و اقدامات مثبتی بهره گرفته می شود.


برخلاف تصور بسیاری از افراد گفتار درمانی تنها محدود به کودکان نمی شود. و در واقع در هر سنی گفتار درمانی نتیجه موثری خواهد داشت. گفتار درمانی می تواند برای افرادی که دارای مشکلاتی چون اختلالات بلع، دشواری گفتار و اختلالات ادراک هستند بسیار مفید باشد. در واقع مراجعه به کلینیک گفتار درمانی به این افراد کمک می کند تا زندگی باکیفیت تری را تجربه کنند.

این دسته از مشکلات ممکن است بر اثر عارضه های ناگهانی یا به طور مادرزادی خود را نشان دهند. در یک کلینیک گفتار درمانی تخصصی به طور کامل کلیه امور تشخیص و درمان اختلالات گفتاری انجام می شود.



گفتار درمانگر کیست؟

تا به این جا با گفتار درمانی آشنا شدیم اما سوالی که ممکن است پیش بیاید این است که گفتار درمانی توسط چه کسی انجام می شود. به پزشکی که افراد را مورد گفتار درمانی قرار می دهد گرفتار درمانگر گفته می شود.

گفتار درمانگر یا پاتالوژیست گفتار و زبان اختلالات مربوط به گفتار و زبان و بلع می پردازد، آن ها را تشخیص می دهد و به درمان آن ها می پردازد. با توجه به آن که گفتار یکی از اصلی ترین راه های ارتباطی است به نوعی می توان گفت گفتار درمانگرها یک ارتباط درمانگر می باشند.

گفتار درمانگر پس از بررسی مشکل مراجعه کننده به منظور کمک به درمان آن با متخصص مغز و اعصاب، متخصص گوش و حلق و بینی، متخصص اطفال، روانشناس، شنوایی شناس، کادر درمانگر ذهنی و جسمی و فیزیوتراپیست ارتباط خواهد داشت. گاهی نیاز است که گفتار درمانگر معلم کودکان و یا پرستار بیمار در صورت حضور در بیمارستان را در جریان روند درمان قرار دهد تا نتایج بهتری از درمان حاصل شود.

همچنین گاهی در صورت نیاز گفتار درمانگر با اصلاح محیط زندگی فرد سعی در ایجاد شرایط بهترین برای زندگی و در نتیجه درمان فرد خواهد داشت. مثلاً اگر فرد مراجعه کننده کودکی با مشکل لکنت زبان باشد با ارائه مشاوره به مادر و معلم مدرسه او سعی خواهد شد روند درمان لکنت او را سرعت بخشید.



گفتار درمانی مناسب چه کسانی است؟

در کل هر فردی با مشکل برقراری ارتباط با دیگران به ویژه از راه گفتار و زبان به گفتار درمانی نیاز دارد. در واقع این نیاز ممکن است در هر سنی حس شود و محدود به سن و دوره خاصی از زندگی نیست. ولی در کودکان که هنوز به سن 6 سالگی نرسیده اند براساس سن آن ها توانایی برقراری ارتباط آن ها ارزیابی می شود.



به طور کلی می توان افرادی که به گفتار درمانی نیاز دارند را در دسته های زیر قرار داد:

افرادی که لکنت زبان دارند؛

افرادی که دارای مشکلات تلفظی هستند؛

افرادی که اوتیستیک می باشند؛

افرادی با توان ذهنی پایین؛

افرادی که در خواندن و نوشتن و ریاضیات دچار مشکل هستند؛

افراد دارای مشکلات شنوایی؛

افراد دارای شکاف کام و لب؛

افراد دیزآتریک و آپراکسیک؛

افرادی با اختلالات صوتی نظیر صدای گرفته و خش دار؛

افراد دارای سرطان حنجره، سرطان گردن و سرطان زبان؛

کودکان که گفتار و زبان آن ها تاخیر داشته و صحبت کردن را دیر شروع می کنند؛

افرادی که بعد از صدمات مغذی مثل تومور مغزی، سکته مغزی و… گفتار ، زبان و بلع آن ها دچار مشکل می شود؛

بیماران ام اسی

بیماران ALS

بیماران پارکینسون

افرادی با اختلالات گفتاری ناشی از مشکل تنفسی

نوزادان نارس یا درگیر بیماری خاص و با مشکل مکیدن و بلع شیر

کودکان بیش فعال؛

کودکان سندرون داون، سندروم ویلیامز و…

تمامی گروه های ذکر شده نیاز دارند که به منظور گفتار درمانی، به یک کلینیک گفتار درمان تخصصی مراجعه کنند.



گفتار درمانی کودکان

از حساس ترین دوران زندگی هر فردی دوران کودکی و نوزادی او است. در صورتی که در این دوران اختلالی بروز کرده و نسبت به درمان آن اقدام نشود به مرور زمان تاثیر آن بیشتر می شود و در آینده به سختی می توان آن را درمان کرد.

علاوه بر آن در سنین نوزادی و کودکی با توجه به انعطافی که مغز داشته اختلالات راحت تر درمان می شوند. به طور معمول بیشتر مشکلات گفتار و درمان در مغز ریشه دارند. این اختلالات به طور معمول ناشی از مشکلات متابولیک، سندروم ها، ضربه و آسیب مغز و نیز عادت های نادرست و روش های تربیتی غلط والدین می باشند.

برای همین نیاز است که در گفتار درمانی کودکان به منظور بهبود روش تربیتی والدین، به والدین هم مشاوره داده شود. خیلی از والدین اگر چه به وضوح مشکلات گفتاری را در کودک خود مشاهده می کنند اما حاضر به پذیرش این موضوع نیستند و سعی در توجیه دارند. مثلاً کودکی ممکن است در سن 4 سالگی هنوز حرف زدن را شروع نکرده است اما والدین او معتقدند که خود آن ها هم در کودکی دیر صحبت را آغاز کرده اند.

در حالی که گفتار درمانی کودک سه ساله یا گفتار درمانی کودک چهار ساله خیلی راحت تر از درمان اون در سنین بیشتر است. لذا توصیه می شود نسبت به آغاز گفتار درمانی کودکان زودتر اقدام شود. اگر چه وراثت می تواند در رشد کودکان نقش داشته باشد اما به تعویق انداختن روند درمان توسط شما به عنوان والدین، تنها فرصت بهبود بیشتر را از کودک دلبندتان خواهد گرفت.

عدم درمان این اختلالات باعث می شود فرزند شما در بزرگسالی با مشکلات و آسیب های روحی و روانی بسیاری همراه شود. از این رو توصیه می شود حتماً به منظور بررسی وضعیت فرزند خود به کلینیک گفتار درمانی مراجعه کنید. حتی در صورتی که رشد کودک شما هیچ گونه مشکلی نداشت هم شما چیزی را از دست نخواهید داد بلکه می توانید با خیالی راحت تربیت کودک خود را ادامه دهید.



بهترین سن برای گفتار درمانی کودکان

در هر سنی ممکن است مشکلات گفتاری خود را نشان دهند. همان طور که در بخش قبلی نیز در مورد آن صحبت کردیم یکی از سنین حساس، کودکی است. اما سوالی که ممکن است برای خیلی از والدین در زمینه گفتار درمانی کودکان ایجاد شود در مورد زمان مراجعه به کلینیک گفتار درمانی برای درمان کودکان است. در ادامه نشانه های مشکلات گفتاری در سنین 1 تا 5 سالگی را عنوان خواهیم نمود. در صورت مشاهده هر یک از علائم در سنین ذکر شده حتماً نسبت به درمان کودک خود در کلینیک گفتار درمانی اقدام کنید.



نشانه های مشکلات گفتاری در 1 سالگی تا 15 ماهگی

ایجاد صداها و اصواتی محدود توسط کودک

عدم توانایی کودک در فهماندن منظور خود با استفاده از حرکاتی مثل تکان سر و دست یا اشاره با انگشت

عدم توانایی کودک در بیان کلماتی ساده مثل آب و بابا



نشانه های مشکلات گفتاری در 18 سالگی تا دو سالگی

عدم توانایی کودک در بیان بخش پایانی لغات مختلف

ترجیح کودک به اشاره، به جای صحبت و بیان واضح خواسته های خود

استفاده از عبارات دو یا چند کلمه ای محدود



نشانه های مشکلات گفتاری در 2 سالگی تا 4 سالگی

عدم توانایی کودک در جمله سازی های ساده

محدود بودن دایره لغات کودکان و عجز او در استفاده از کلمات جدید

عدم رساندن منظور خود از طریق گفتار در اکثر مواقع



نشانه های مشکلات گفتاری در 4 سالگی تا 5 سالگی

مشاهده لکنت زبان در صحبت های کودک

تکرار مداوم صداها و کلمات

عدم توانایی کودک در تبعیت از دستور معلم یا والدین

توصیه می شود با مشاهده هر یک از این علائم در فرزند دلبند خود برای درمان به موقع او به کلینیک گفتار درمانی مراجعه کنید.



گفتار درمانی در بزرگسالان

همان طور که قبلاً هم به آن اشاره کردیم گفتار درمانی تنها مختص به کودکان نیست و برای بزرگسالان هم گفتار درمانی انجام می شود. در واقع گاهی ممکن است برخی از مشکلات گفتار و زبان در بزرگسالی به وجود بیایند یا این که از کودکی با فرد همراه باشند و راهی درمانی برای حل آن در پیش نگرفته شده باشد.

مثلاً برخی از افراد مراجعه کننده به کلینیک گفتار درمانی افرادی هستند که در کودکی در تلفظ صداهای مختلف دچار مشکل بوده اند و این مشکل تا بزرگسالی آن ها را همراهی کرده است. یا گاهی افراد از کودکی با لکنت زبان دست و پنجه نرم می کنند و در زندگی این مشکل به روابط اجتماعی آن ها بسیار آسیب می زند.

از دیگر مشکلات بزرگسالان که با مراجعه به کلینیک گفتار درمانی قابل حل است می توان به مشکل در صدا، بلع، برقراری ارتباط و…. اشاره نمود. در بزرگسالی با توجه به آن که افراد با مسئولیت های اجتماعی و شغلی مهمی رو به رو می شوند نیاز است که با حل مشکلات گفتاری و ارتباطی خود اعتماد به نفس بیشتری داشته باشند.

مثلاً لکنت زبان در زمینه های مختلفی مثل کسب شغل، ارتباط روزانه، ازدواج و حتی خریدهای روزانه برای فرد مشکلات بسیاری را به همراه دارد. برای همین نیاز است که فرد با مراجعه به مرکز گفتار درمانی و قرار گرفتن در روند درمان، مشکل خود را برطرف کند.



گفتار درمانی چه مزایایی دارد؟

با گفتار درمانی صحبت کردن کودکان بسیار بهتر و واضح تر می شود. از این رو کودک اعتماد به نفس بیشتری برای صحبت در جمع خواهد داشت. لذا می توان گفت که با مراجعه به کلینیک گفتار درمانی به کودک کمک کرد تا با اعتماد به نفس بیشتر، زندگی اجتماعی بهتر و روابط شادتری را تجربه کند.

کودکانی که دچار اختلالات خواندن و نوشتن هستند در کلینیک گفتار درمانی یاد می گیرند که بهتر حروف را درک کنند، صداها و حروف کلمات را بهتر از هم تشخیص دهند و به همین دلیل کودک علاقه بیشتری به مطالعه و کتاب خواندن از خود نشان می دهد.

گفتار درمانی در هر سنی لکنت را درمان خواهد نمود و افراد می توانند با روحیه بهتری در اجتماع حاضر شوند. حتی افراد بزرگسالی که به دلیل سکته یا ضربه به سر توانایی گفتار، درک صحبت دیگران و یا بلع را از دست داده اند نیز می توانند با مراجعه به کلینیک گفتار درمانی مشکل خود را حل کنند.

حتی چنانچه آسیب دیدگی فرد به اندازه ای باشد که توانایی صحبت کردن را از او گرفته باشد می توان به فرد کمک نمود تا برای برقراری ارتباط روش های ارتباطی مکمل و جایگزین را انتخاب کند. در واقع با گفتار درمانی این افراد می توانند برای رفع نیازهای روزمره خود از روش های ارتباطی دیگری به غیر از حرف زدن استفاده کنند. از دیگر مزایای گفتار درمانی می توان به موارد زیر اشاره نمود:



فرد یاد می گیرد که چگونه فعالیت های روتین و روزمره خود را انجام دهد و در این رابطه به دیگران وابسته نباشد؛

خیلی از افرادی که دارای مشکل گفتار و زبان هستند امکان استفاده مناسب از تارهای صوتی خود را ندارند. استفاده نامطلوب از حنجره و تارهای صوتی سبب آسیب دیدگی آن ها می شود و مشکلات فرعی را برای فرد به همراه خواهند داشت. این در حالی است که با گفتار درمانی به موقع، می توان مانع از بروز این مشکلات شد؛

فرد با کسب توانایی برای انجام کارهای خود و دستیابی به موفقیت اعتماد به نفس بیشتری خواهد داشت.



1. گفتار درمانی برای کودکان اوتیسمی

اوتیسم نوعی اختلال شدید رشد مغز می باشد که عملکرد طبیعی مغز را دچار اختلال می کند. برای همین فرد به خوبی نمی تواند به صورت کلامی و غیرکلامی با دیگران ارتباط برقرار کند. این بیماری از سنین پایین قابل تشخیص است و با استفاده از روش های مناسب گفتار درمانی می توان آن را درمان نمود.

این بیماری ممکن است باعث انزوا، گوشه گیری و اختلال در یادگیری شود و برای همین کودک از همسن و سال های خود فاصله می گیرد. بهرین راه درمان بیماری اوتیسم گفتار درمانی می باشد.

بهترین کلینیک گفتار درمانی با تشخیص صحیح این بیماری، به کودک کمک می کند تا مهارت های ارتباط اجتماعی را یاد گرفته و زندگی بهتری را تجربه کند.

2. گفتار درمانی جهت درمان لکنت زبان

احتمالاً شما هم با کودکانی که دچار لکنت زبان هستید رو به رو شده اید. شاید هم کودک شما درگیر این مشکل باشد و از نزدیک این مشکل را حس کنید. در واقع در این زمینه کودک قادر به بیان کامل و واضح جملات نیست و مدام در صبحت های خود مکث طولانی دارد و کلمات را به صورت نادرست تلفظ می کند.

این مشکلات اگر چه ممکن است از نظر خیلی از والدین طبیعی جلوه کنند اما تاثیر بسیار زیادی در اعتماد به نفس کودک داشته و نمی تواند ارتباط موثری را با دیگران داشته باشد. این در حالی است که این مشکل به راحتی در کلینیک گفتار درمانی رها قابل درمان است.

3. ارائه گفتار درمانی برای افراد کم شنوا و ناشنوا

یکی دیگر از خدمات کلینیک تخصصی رها ارائه گفتار درمانی برای افراد کم شنوا و ناشنوا می باشد. همان طور که می دانید برای حرف زدن نیاز به سیستم شنوایی هست و در واقع انسان ها از طریق شنیدن حرف زدن را یاد می گیرند.

به همین دلیل در صورت وجود اختلالی در سیستم شنوایی، زبان و گفتار با تأخیر همراه می شود. افرادی که در شنوایی دچار مشکل هستند به سختی قادر به درک زبان می باشند. برای همین نیاز است که برای حل مشکل آن ها به یک کلینیک گفتار درمانی تخصصی مثل کلینیک رها مراجعه شود.

4. گفتار درمانی برای بیماران فلج مغزی

گفتار درمانی برای بیماران فلج مغزی از دیگر خدمات کلینیک گفتار درمانی رها می باشد. یکی از شایع ترین مشکلات در بیماران فلج مغزی اختلال گفتاری است. به طور معمول اکثر افرادی که فلج مغزی هستند دارای اختلال گفتاری می باشند.

این افراد به دلیل عدم توانایی کنترل عضلات صورت و گردن برای صحبت کردن هم دچار مشکل می شوند. لذا در کلینیک کفتار درمانی رها برای این دسته از افراد نیز خدمات گفتار درمانی ویژه ای انجام خواهد شد. در واقع در گفتار درمانی به این افراد یاد داده می شود که چگونه مشکل بلع و نیز برقراری ارتباط را حل کنند.

5. استفاده از روش های مناسب گفتار درمانی

پس از تشخیص نوع مشکل و اختلال گفتاری فرد، در کلینیک گفتار درمانی رها بهترین روش درمانی توسط گفتار درمانگرهای حاذق این مجموعه اجرا می شود. در گفتار درمانی از تمرینات متنوعی استفاده می شود که انتخاب از بین آن ها کاملاً به نیاز بیمار بستگی دارد. در این بین برخی از تمارین هم وجود داشته که فرد در خانه هم می تواند برای بهبود و تسریع روند درمانی خود استفاده کند.



در ادامه برخی از تمرین های متداول گفتار درمانی پیشنهادی از سوی مرکز تخصصی رها را با هم مورد بررسی قرار می دهیم:

· تمرینات زبانی

تمرین زبانی یکی از تمرینات موثر در گفتار درمانی است. در این روش باید زبان از دهان بیرون آورده شود و چند ثانیه آن را به یک قاشق فشار داد.

· تمرینات لب

یکی از تمرینات لب غنچه کردن آن هاست. در این روش باید لب ها را مانند زمان بوسیدن به حالت غنچه در آورد. این کار باعث می شود لب ها تقویت شوند.

· تمرینات تنفسی

در این روش چندین بار دم و باز دم را با شدتی بیشتر اجرا کنید. این کار باعث می شود دیافراگم تقویت شود.

· بیان درمانی

یکی دیگر از روش های تمرینی گفتار درمانی بیان درمانی است. در این روش نیاز به استفاده از کارت های زبان می باشد.

· تمرینات فک

برای تقویت عضلات فک می توان از غذاها و خوراکی هایی مثل هویج، کرفس و سیب که نیاز به جویدن بیشتر دارند استفاده کرد.

· ارتباط کلمات با اشیاء

برای بهبود روند گفتار درمانی کودکان استفاده از فلش کارت ها و چیدن کلمات پازل می تواند بسیار موثر باشد.

· ساخت حباب

باد کردن بادکنک یا درست کردن حباب به تقویت عضلات و لب ها کمک زیادی می کند.

· خوردن خوراکی های شیرین

در این تمرین می توان برای تحریک زبان، خوراکی های شیرینی مثل کره بادام زمین را دور لب زده و با زبان به اطراف لب لیس زد. این تمرین برای کودکان می تواند بسیار لذت بخش باشد.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد